Thai Style Hot&Sour Soup(Tom-Yum)
This is "Tom-Yum-Gai" or Thai Hot&Sour Suop.
Remember??? Gai mean "Chicken".
Ingredients
3 cups water
1 lemongrass, 2 inches cut
4 slices galanga root(look like ginger but taste different)
4-5 kiffir lime leaves
1 ts salt
2-3 tb fish sauce
3-4 tb lime juice(if you like more sour just add more)
1-2 tb Thai sweet chili paste with soy bean oil(optional):Nam-Prik-pao
1 lb chicken leg and thigh
1 small package fresh mushroom, cut half
green onions
cilantro
10-15 grape tomatoes
**If you can't find lemongrass, galanga and kiffir leaves. You can buy Tom-Yum Paste in Asian Store anywhere. And now I saw they have in Walmart also.
Instructions
1. Boil water, lemongrass, galanga, kiffir leaves and salt.
2. Add chili paste and chicken about 20 minutes add fish sauce and lime juice in.
3. When chicken is done add mushroom and tomatoes. Then turn off the heat.
4. Serve warm and garnish with green onions and cilantro.
ต้มยำไก่ เป็นอาหารโปรดของครอบครัวมากๆ เพราะว่าแขกไปใครมา
เป็นสิ่งแรกเลยที่นึกถึงแล้วก็ต่างประเทศก็จะรู้จักดีเนอะ ที่บ้านอ่ะ
สมัยก่อนสั่งกินเป็นประจำ แต่ทำเองเป็นก็ไม่ต้องไปสั่งแล้วสิ
ป้าดาเป็นคนสอนมากที่สุด เพราะว่าสมัยก่อนตอนเด็กเคยอยู่กับป้าดา
แล้วก็สอนให้แอนน์ทำให้ลุงแมนกินอ่ะทุกวันเลย แล้วก็พอทานนาน
(เพราะดูทีวีไปด้วย)ก็เย็น ก็ต้องเอาไปอุ่นให้ลุงแมน ขำมาก เพราะว่า
แอบโกงหน่อย พอร้อนนิดก็ยกลงเทใส่ถ้วยเลย ลุงแมนอ่ะ แค่แตะ
ใส่ปากยังไม่ทันถึงก็รู้แล้วว่าเราโกง มันยังไม่ทันเดือด ก็ยกมาเสิร์ฟลุงเสียแล้ว
ฮ่าๆๆๆ ขำตัวเอง โกหกไม่มีประสบการณ์ ผู้ใหญ่เขาอาบน้ำร้อนมาก่อนอ่ะนะ
ย่อมรู้ดี และนี่ก็เลยเป็นสตอรี่ของแอนน์ไปเลย
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment